Informatii despre Bran
Informatii generale
Imprejurimi
Istoria Branului
Castelul Bran
Etnografie si arta populara

Servicii si obiective turistice
Cazare
Restaurante
Agrement
Obiective turistice
Trasee turistice propuse
Alte servicii

Evenimente si Sarbatori
Galerie foto
Contact
 
Home > Etnografie si arta populara

Etnografie si arta populara

Daca ne vom referi doar la BRAN, incercand sa-i prezentam cateva din caracteristicile etnografice si folclorice, nu vom reusi sa exprimam mai mult decat atunci cand, scotand din context o problema nu o vom rezolva nici pe jumatate. Asa ca daca vom discuta despre intreaga tara a Barsei vom ajunge sa intelegem ce inseamna si Branul - Arhitectura, Portul Popular, Muzica, Dansul, Traditii si Obiceiuri.

Arhitectura: - casele cu ziduri groase, din caramida arsa (tiganeasca), la care portile cu bolti asemanatoare intrarilor in cetati (de altfel destul de numeroase in zona: Rasnov, Prejmer, Harman, Calnic, Sf. Gheorghe, Medias, etc.), dau aspectul taranesc-feudal; acesta, atat de specific zonelor unde populatia romana, saseasca si maghiara a conlocuit nu a impiedicat Branul sa-si mentina linia traditionala si anume aceea a caselor taranesti din lemn cu tencuiala din lut, acoperisul cu sindrila, geamurile mici si nelipsita prispa.

Reprezentativ pentru romani ar fi Portul Popular ce s-a mentinut pana de curand, si a fost reprezentativ chiar Branului, Fagarasului, Sibiului. Acesta era constituit din: clop (palarie), camasoi cu leibarica sau cojoc, inchise cu chimir la mijloc, si cioareci (pantaloni qrosi de lana). De ce la Bran? Pentru ca pe aici era trecatoarea cea mai lesne catre si dinspre sud, unde comertul de vite si lemn a fost mult timp o importanta sursa de venit.

Muzica si Dansurile populare: foarte asemanatoare in intreaga zona, inca se mai danseaza cu mult foc cu orice ocazie (Brau, Sarba, Breaza, Brasoveanca, sunt doar cateva din dansurile ce se pot intalni la Bran): nunti, botezuri si baluri.
Traditiile sunt cel mai usor de identificat la botezuri, nunti si inmormantari. Deasemenea inca se mai organizeaza targuri cu vanzare de animale.

   
Conditii de utilizare a informatiei | Disclaimer Copyright 2005 ProBran. website by Globotec