Informatii despre Bran
Informatii generale
Imprejurimi
Istoria Branului
Castelul Bran
Etnografie si arta populara

Servicii si obiective turistice
Cazare
Restaurante
Agrement
Obiective turistice
Trasee turistice propuse
Alte servicii

Evenimente si Sarbatori
Galerie foto
Contact
 
Home > Obiective turistice

Obiective turistice

MUZEUL BRAN

I. CASTELUL BRAN: fost muzeu de arta si istorie medievala, în prezent nu are o expozitie permanenta care sa prezinte întreaga istorie a cetatii/castelului. În câteva încaperi au fost restaurate interioare ale fostei resedinte particulare a reginei Maria a României (dormitorul reginei Maria, salonul de muzica, dormitorul regelui Ferdinand etc). În capela turnului rotund poate fi vazut, la cerere, mormântul principelui Mircea, cel mai mic fiu al reginei Maria, mort de febra tifoida în timpul primului razboi mondial (1916).
II. MUZEUL SATULUI BRANEAN (sectia etnografica a Muzeului Bran, deschisa în 1962, la 5 ani dupa deschiderea Muzeului Castelul Bran. Conceput ca muzeu în aer liber, prezinta evolutia arhitecturii populare traditionale din satele zonei Bran, în raport cu ocupatiile de baza, cresterea vitelor si lucrul la padure

   "INIMA REGINEI MARIA"

CAPELA
O dorinta testamentara inedita a Reginei Maria a fost ca inima sa sa nu fie îngropata în biserica de la Curtea de Arges, necropola familiei regale, ci sa fie depusa în ctitoria sa, bisericuta "Stella Maris", construita la Balcic si închinata Sf. Fecioare Maria. Inima a fost asezata într-o mica caseta octogonala de argint, învelita cu un drapel dublu- o fata cu steagul României, cealalta cu steagul Marii Britanii. Caseta de argint a fost introdusa într-o caseta de bijuterii de argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadoul de nunta primit de Maria, în 1893, de la "Doamnele Române". La rândul ei si aceasta caseta a fost învelita într-un steag. Casetele au fost depuse într-un sarcofag de marmura alba.
În septembrie 1940, la scurt timp dupa abdicarea fratelui sau, cu aprobarea autoritatilor române si a noului rege, Mihai I, arhiducesa Ileana a ordonat administratorului resedintei sale de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca "Inima Reginei Maria" de la Balcic la Bran si sa aseze mormântul în biserica de lemn a resedintei. În primavara anului 1941, Ileana a amenajat o mica capela în stânca Magurii Branului, unde credea ea, "lumea putea sa vina libera sa se închine". Capela avea un grilaj de fier, ornamentat cu cruci, de tipul crucii gamee, un simbol des folosit de regina Maria în timpul vietii.
În iulie 1968, comunistii au profanat capela din Magura Branului si inima reginei României Mari a fost mutata într-un birou al Muzeului Bran, iar dupa trei ani a fost aruncata pe un raft al Muzeului National de Istorie a României. O imagine simbol pentru soarta adevaratelor valori ale istoriei contemporane a românilor în perioada dictaturii comuniste.

BISERICUTA "STELLA MARIS"
Pe 27 iunie 1947, în curtea spitalului "Inima Reginei", parintele Arsenie Boca de la Sâmbata a sfintit fundatiile unei biserici. Ea trebuia sa fie copia fidela a "celei mai mici biserici din tara", "Stella Maris" din Balcic. În bisericuta de piatra, Domnita dorea sa aseze inima reginei "asa încât sa ramâna pentru totdeauna în Spitalul Inima Reginei, care fusese dedicat memoriei ei". Plecarea fortata din tara a familiei regale a lasat proiectul neterminat.
În anul 2005, preotii satelor branene au restaurat lacasul, lasat în parasire în timpul regimului comunist.

MICROHIDROCENTRALA REGALA
În 1932, pe terenul dintre Magura si râul Turcu, a fost construita o microhidrocentrala. Din Magura Branului au fost captate sapte izvoare, numite de atunci "Izvoarele Reginei". Uzina electrica a fost dotata cu doua generatoare (marca "Siemens" si "A.E.G.") si doua turbine (marca "Frith"). Întreaga furnitura a fost predata în "perfecta stare" la 5 septembrie 1932. Regina a ordonat administratorului resedintei din Bran acordarea în mod gratuit a curentului electric pentru iluminatul strazilor din Bran, Moeciu si Simon si pentru scolile si bisericile acestor sate. Lumina electrica a fost asigurata la un pret foarte ieftin si locuitorilor din Bran. Din aceste încasari era întretinuta uzina si instalatiile acesteia. La dorinta reginei, din plusul de încasari, la fiecare Craciun, erau cumparate cadouri pentru "populatia sarmana din Bran".

La Chisatoare

 

Biserica Cheia

     

Castelul Bran
   
Conditii de utilizare a informatiei | Disclaimer Copyright 2005 ProBran. website by Globotec